לימודים, מה לעשות, מייצרים מבחנים. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להצליח במבחנים. חשוב לזכור שהסיכוי להצליח במבחן מבלי ללמוד כלל את החומר, נמוך ממפלס ים המלח.
ברוב המקרים, מי שחושב להצליח במבחן מבלי ללמוד, דומה למי שמנסה לשחות בבריכה ריקה. הטיפים להלן מיועדים למי שלמד את החומר ורוצה להגדיל את סיכוייו להגיע לציון גבוה יותר במבחן.
רוגע – קודם כל תרגיעו. אין מה להיות בלחץ. הלחץ יוצר אנדרלמוסיה במוח ומקטין את הסיכוי להצליח. הורידו את מפלס הלחץ על ידי התמקדות בדברים משמחים. גם בדיחה טובה וצחוק משוחרר יעשו את העבודה.
מיקוד – כאשר אתם משננים את חומר הלימודים לקראת המבחן. התמקדו בדברים העיקריים. המלצה שלנו: נסו לשוחח עם בוגרים ולבקש את המבחנים שלהם. ברוב המקרים תגלו שהבוחנים מתמקדים במקטעי חומר מוגדרים מתוך כל חומר הלימודים, בעיקר כאשר מדובר במידע טכני. התמקדו בחומר זה בלבד.
זה לא אומר שאינכם צריכים לחזור על כל חומר הלימודים. אך את המיקוד הפנו למקטעים "החשובים" בעיני הבוחנים.
ההתמקדות רלוונטית גם לזמן המבחן. היו מרוכזים בדף שלפניכם. הימנעו מהסחות דעת שעלולות לעלות לכם בציון. התרכזו באותיות והתעלמו מרעשי רקע, שינויים בטמפרטורה וכל גורם נוסף שמנסה לגזול את תשומת לבכם. הישארו ממוקדים.
סימולציה – המצביא הרוסי אלכסנדר סובורוב טבע את האמרה המפורסמת: "קשה באימונים – קל בקרב". ערכו לעצמכם סימולציית מבחן. עדיף שתבקשו מחבר לכיתה לשאול אתכם שאלות. רצוי בכתב. הכינו לעצמכם שאלות אופציונאליות וענו עליהן בכתב לפחות 12 שעות לאחר שכתבתם את השאלות. הכתב מחדד את הזיכרון. כמובן, בהנחה שעניתם נכונה. תוכלו לבדוק זאת מול חומר הלימודים… ולתקן את הדרוש תיקון.
אל תעשו לעצמכם הנחות. דרשו מעצמכם ציון מאה על המבחן העצמי. עשו זאת שוב עם שאלות אחרות ואל תוותרו עד שתשיגו מאה בכל מבחן שהכנתם לעצמכם.
חברותא – כדאי מאוד ללמוד יחד עם חבר לספסל הלימודים. ניתן להיעזר גם במתרגל, במידה ויש כזה במקום הלימודים שלכם. בדיוק לשם כך הוא נמצא. הלימוד המשותף מאפשר לכל אחד מהלומדים להשלים את הידע של חברו ומקל עוד יותר את ביצוע סימולציית המבחן. אל תחששו לבקש עזרה גם מהמרצה. בחרו בחברותא ברמה שלכם או ברמה מעליכם. אל תבחרו במישהו שרמתו נמוכה משלכם בצורה משמעותית, משום שתמצאו את עצמכם משקיעים זמן הכנה יקר בחומר בו אתם שולטים.
הבנה – חובה להבין את העקרונות המנחים בחומר הלימודים. ההבנה תיצור רצף לוגי שיאפשר לכם לזכור טוב יותר את החומר. גבשו לעצמכם כעין סדר כרונולוגי עליו מבוסס חומר הלימודים וודאו כי אתם מבינים את עקרונות הבסיס של החומר עליו תישאלו במבחן.
שינון – את הקטעים החשובים והמורכבים שננו בעל-פה. כן. חזרו עליהם שוב ושוב עד שתדעו לומר אותם מתוך שינה. השינון יבטיח שתת המודע שלכם יוכל להעלות את הטקסט תוך כדי מבחן. זכרו. שננו רק את הקטעים החשובים כדי לא להעמיס על תת המודע שלכם יותר מדי ידע רלוונטי למבחן.
קצב – שמרו על קצב לימוד וחזרה יציב. הגדירו מראש את שעות הלימוד וההכנה למבחן. את שעות המנוחה (ראו להלן) ואת כמות החומר שעליכם להספיק בכל שעת הכנה. הגדירו יעדים ריאליים לביצוע.
ערנות – אל תתיישבו להתכונן למבחן כשאתם עייפים. המאמץ יהיה גדול. התמורה תהיה נמוכה. עדיף לעשות זאת אחרי שינה ולפני אוכל. אל תאכלו ארוחה "כבדה" לפני הלימוד. בוודאי לא לפני שאתם מגיעים למבחן. ארוחה כבדה תטיל עליכם עייפות שתקשה לבצע את המטלות כנדרש.
מנוחה – הקפידו על שעות מנוחה בימים שלפני המבחן. גם המוח הוא אחד מאברי הגוף וגם הוא זקוק למנוחה. אל תעייפו אותו יותר מדי. הגדירו שעות לימוד ושעות מנוחה ועמדו בהחלטתכם בכל מחיר. עדיף ללמוד 80% מהחומר ולעבור את המבחן, מאשר ללמוד 100% ולהיכשל בו.
יחסיות – הכל יחסי בחיים. ציון עובר יכול להיות אסון עבור אחד והצלחה מסחררת עבור אחר. אל תתרגשו. מטרתכם היא לעבור את המבחן ולהישאר בחיים. אל תנסו להעמיס על עצמכם דרישות יתר. בסופו של דבר לא תעמדו גם בדרישות המינימום.
רוגע – והנה, שוב חזרנו לנקודת ההתחלה. נכשלתם? אין דבר. יש מועד ב'. בפעם הבאה תתכוננו טוב יותר. תתרכזו במבחן ואל תשכחו להתפלל קודם (כדאי גם לתת צדקה. זה עוזר) שחונן הדעת יסייע לכם לעבור את המבחן ולהצליח.
*המידע מיועד לגברים ונשים כאחד ונכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד.
מרכז כיוון – מרכז הכוון תעסוקתי לציבור החרדי בירושלים
רח' הצבי 15 ירושלים (בנין בזק)
טלפון: 02-6456222