לכל דבר בחיים יש להתכונן ובמיוחד ל"ראיון עבודה" שעשוי לקבוע את עתידך המקצועי. ברוב המקרים מגיעה ההזמנה לראיון העבודה לאחר ששלחת "קורות חיים". הבעיה היא שיחד עם קורות החיים שלך הגיעו עוד רבים אחרים. לעיתים מדובר במאות קורות חיים של "מתחרים" פוטנציאליים.
כך שעצם העובדה שהוזמנת לראיון עבודה, אמורה לעודד את רוחך. משמעותה היא שנבחרת מבין עשרות או מאות אנשים. משמעותה היא שהמעסיק רואה בך פוטנציאל. תתעודד.
התעודדת? עכשיו הגיע הזמן להתארגן. לפני הכל עליך לזכור שהתוצאות אינן בידיך. הן בידיו של הקב"ה. אך עליך לעשות את מירב ההשתדלות האפשרית על-מנת להתקבל לעבודה. היות ואין לך שליטה על התוצאות, אלא על ההשתדלות, עליך להיות ממוקד בסעיפים הבאים.
משחק – למד היטב את מקום העבודה את ייחודיותו את חוזקותיו ואת חולשותיו וכן את דרישות התפקיד הספציפי אליו אתה מבקש להתקבל. ערוך סימולציה בינך ובין עצמך וטוב יותר, עם חבר או בן משפחה. נסה "להיכנס" לראשו של המראיין ושאל את עצמך את אותן שאלות שאתה עשוי להישאל בראיון. רצוי לעשות זאת בכתב ובעל-פה.
דמיון – דמיין את עצמך מול המראיין אותו כנראה לא פגשת מעולם. הדמיון יאפשר לך להבין שגם הוא אדם כמוך. אין לו כל כוונה רעה ומטרתו היחידה היא לבדוק את מידת התאמתך לתפקיד.
מיקוד – התעלם מ"רעשי הרקע". מהחששות ומהפחדים שמלווים כל אירוע חדש. התמקד ביתרונות שלך ובהתאמתם לדרישות מקום העבודה הפוטנציאלי. קח בחשבון שייתכן שהמראיין מולך בוחן את תגובותיך למצבי לחץ ומנסה להלחיץ אותך, זה חלק מהמשחק.
עליך להיות ממוקד אך ורק במטרת הראיון. לרגע אל תחשוב על איך אתה נראה בעיני המראיין. התמקד במה שחשוב לך לומר על עצמך מזווית הראייה שלך. ושמור על קשר עין עם המראיין. אל תתפתה לגירויים חיצוניים כגון מסך המחשב שעל השולחן או התמונה שתלויה מאחורי גבו של המראיין.
יציבות – היה יציב ומחובר לעצמך. היה מי שאתה. אל תנסה להיות מישהו אחר. אל תנסה למצוא חן ו"לשקר" לעצמך. שמור על טון דיבור רגוע ויציב. שב ישר וטבעי. אל תנדנד את רגליך בעצבנות ואל תשחק עם חפצים על שולחנו של המראיין.
הופעה – התלבש בצורה מכובדת ונקייה. אל תלבש בגדים צעקניים. בדוק שבגדיך נקיים. בדוק שהופעתך מכובדת בעיני עצמך ובעיני אחרים. שאין סתירה בין מראך החיצוני לבין אישיותך. תתפלא. לביגוד משקל רב בהתרשמות הראשונית. וכבר אמר רבי יוחנן "מאני מכבדותא". הבגדים מכבדים את האדם.. אל תלבש חליפה למשרת עבודת כפיים ואל תלבש סרבל לעבודת מזכירות.
תשובות – אל תמהר לענות בשליפה על שאלותיו של המראיין, אלא אם כן מדובר בשאלות אינפורמטיביות גרידא. אך אל תתמהמה יותר מדי. קח לך שנייה או שתיים למחשבה מהירה בטרם תענה. אל תחשוש לענות "אני לא יודע". היה אמיתי. היזהר מרכילות. מעבר לכך שהיא אסורה על-פי תורה, היא אינה תורמת דבר לסיכויי קבלתך לעבודה. יתרה מזו, היא עלולה להזיק להם. היה ענייני.
שאלות – מותר לך ואף רצוי שתשאל מעט שאלות. כמובן שאסור לך להפוך למראיין. זכור שבאת להישאל ולא לשאול. עם זאת, כדאי לשאול מספר שאלות ענייניות. יהיה זה נכון לשאול מהו השכר המוצע רק לאחר חלקו העיקרי של הראיון. גם זאת רק במידה ואתה חש שמקום עבודה זה יכול להתאים לך.
ברוב המקרים, על-מנת להרוויח זמן, תוכל לשאול שאלות הבהרה על השאלה שנשאלת, שיאפשרו לך לארגן את מחשבותיך לפני מתן תשובה. אך אל תגזים בשאלות.
*המידע מיועד לגברים ונשים כאחד ונכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד.
מרכז כיוון – מרכז הכוון תעסוקתי לציבור החרדי בירושלים
רח' הצבי 15 ירושלים (בנין בזק)
טלפון: 02-6456222